Ben-Side

Geschiedenis

Halverwege de jaren ‘70 waren de fanatieke AZ-supporters te vinden op de destijds nieuwe Van der Ben-tribune in de Alkmaarderhout. Deze tribune, de korte zijde aan de kant van de Sportlaan, was vernoemd naar Jan van der Ben. Hij was voorzitter van Alkmaar ’54 ten tijde van de fusie met FC Zaanstreek en maakte zich later als bestuurslid van AZ ’67 hard voor een plek voor de fanatieke supporters in het stadion.

Deze fanatieke supporters lieten voor het eerst echt van zich horen bij de uitwedstrijd tegen Feyenoord in maart 1977, waarbij enkele vechtpartijen plaats vonden. In de zomer van 1977 vonden flinke rellen plaats toen AZ tegen Haarlem in het AZ ’67-toernooi speelde. In het najaar van 1977 is deze groep supporters de naam Ben-Side serieus gaan gebruiken en naam gaan maken binnen- en buiten het stadion.

Nadat de staantribune achter het doel was opgeheven verplaatste de Ben-Side zich naar de staanplaatsen op de Molenaar-tribune. Toen ook die tribune eind jaren ’90 werd omgebouwd tot zitplaatsen, verkaste de fanatieke aanhang zich over het stadion, met name naar MO10 op de hoek van de Molenaar-tribune. Een deel ging bovenin vak K op de Van der Ben-tribune staan en een deel nam plaats op de westzijde. Vooral de laatste jaren in De Hout waren sfeervol, mede door sportieve successen in de eredivisie en in Europa.

Huidige situatie

In de zomer van 2006 verhuisde AZ van De Hout naar het Victorie Stadion. De fanatieke supporters namen grotendeels plaats aan de korte zijde tegenover het uitvak. Deze tribune werd, net zoals in De Hout, de Van der Ben-tribune genoemd. Een echt fanatiek vak werd niet gerealiseerd, waardoor de Ben-Side verspreid op de bovenste rijen van de tribune stond.

Kort na het faillissement van de DSB Bank in oktober 2009 is Supportersbeweging Victoria Alkmaar opgericht. Door grote inspanningen van Victoria Alkmaar zijn in 2015 staanvakken gecreëerd op vak W en X1, waardoor hier vanaf rij 1 gestaan wordt en de sfeer flink is verbeterd. Sinds januari 2018 heeft AZ een Supporter Liaison Officer (SLO) in dienst. Mede dankzij zijn inspanningen heeft de club in 2020 de stoelen op vak W en X1 vervangen door safe standing, als onderdeel van de renovatie van het stadion na het instorten van het stadiondak in 2019. Ook zijn er tijdens de renovatie 6 rijen extra bovenaan vak W en X1 bijgekomen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het sfeervak met bijna 25% is gegroeid naar bijna 1.200 safe-standing plaatsen. Al deze plekken zijn uitverkocht met seizoenkaarten.

De afgelopen jaren is veel progressie geboekt op supportersgebied. De Ben-Side heeft een vaste safe standing plek op vak W en X1, er is een SLO in dienst en er is goed contact tussen de club en de fanatieke supporters. Het sfeervak is uitverkocht met seizoenkaarten, daarom willen we de safe standing plaatsen uitbreiden richting vak X2. We willen ook de sfeer in het stadion verbeteren. Momenteel komen fanatieke supporters echter zo laat mogelijk naar het stadion, mede omdat er bij het stadion geen home is voor de Ben-Side. De Ben-Side Loyals zoeken samen met de SLO aan een oplossing hiervoor. De Supportersvereniging AZ exploiteert het supportershome onder vak W en X1, maar dit home is voor en tijdens de wedstrijd onderdeel van het stadion.

Bij de verhuizing naar het huidige stadion in 2006 ontstond het idee om een sfeerteam op te richten. Deze vrijwilligers zijn zichzelf de Red White Fanatics (RWF) gaan noemen. De RWF heeft een aantal jaren mooie sfeeracties, in de vorm van megadoeken, zwaaivlaggen, vuurwerk en vellenacties, laten zien. Door wisselingen in de samenstelling van de groep is in 2013 een doorstart gemaakt onder de naam Alkmaar Fanatics (AF13). Deze groep bevond zich sinds 2015 onderin vak X1. Sinds 2016 is er ook een trommel aanwezig bij alle thuis- en vrijwel alle uitwedstrijden. AF13 is in 2021 opgegaan in de Ben-Side Loyals. De Loyals ontwerpen, naaien en verfen balustrade doeken, zwaaivlaggen en megadoeken. De acties van de Loyals worden bekostigd met donaties van AZ en supporters. Je kunt een vaste donateur worden via deze website zodat je jaarlijks een klein bedrag overmaakt om deze sfeermakers te helpen.

Winkelwagen