Uitvakken…

Gister hebben wij tijdens AZ – RKC een duidelijk statement afgegeven. Met een protestdoek en door de eerste 12 minuten niet de tribune op te gaan hebben wij onze onvrede over het afgelopen seizoen kenbaar gemaakt. Een actie die overigens in zowel gebaar als doeken vrij netjes was. De grafstemming sloeg duidelijk over op de spelers want het was weer niet om aan te gluren. Dani de Wit meldde in een interview na afloop dat hoewel het protest gezien het spel terecht was, hij hoopte dat de supporters er weer vol achter gaan staan in de play-offs. Iets wat vanuit de supporters ook de insteek was. Onvrede uiten, en daarna zoals een van de doeken zondag al aangaf “en nu samen vol passie strijd en moed”.

Niet iedereen blijkt te hopen op een goede aanjagende sfeer. Onze nieuwe veiligheidscoördinator, Marcel, kiest er liever voor om vanuit zijn ivoren toren een pad van supportertjes pesten te gaan bewandelen en om zo de band tussen supporters en club te verslechteren in plaats van te verbeteren. Dit is iets wat we met zijn allen niet moeten willen.

AZ gaat mee in de landelijke trend van meer ongeregeldheden en bier op veld en wij hebben als Loyals meegewerkt om de achterban te informeren over de schade die dit de club toebrengt. Echter heeft de veiligheidscoördinator al eerder dit seizoen geprobeerd grote collectieve maatregelen door te voeren terwijl hij in het supportersoverleg stil bleef. Zo kunnen wij nu genieten van een uitzicht op scherpe punten tegen het beklimmen van de boarding. We vragen ons echter af of dit veiligheid technisch getoetst is. Je moet er niet aan denken dat er een ballenjongen of bepakte fotograaf struikelt en op de punten beland. In een overleg vlak voor het plaatsen van deze noodgreep kiest hij er echter weer voor om het niet op tafel te gooien, maar lekker in de anonimiteit door te gaan met de uitvoering van zijn plan.

Tijdens Sparta uit werd er in het uitvak geen alcohol geschonken, iets wat vooraf best aangegeven had mogen worden. Deze wedstrijd verliep foutloos. Bij Utrecht uit werd er wel geschonken en ging het na afloop helaas fout. Bij de afdeling veiligheid word er liever voor gekozen om met de vinger naar alcohol te wijzen dan dat er eens kritisch naar het optreden van de eigen (ingehuurde) onbekwame stewards word gekeken. Dat er een steward aan het einde van de wedstrijd begint te juichen omdat Ajax kampioen geworden is met daarbij de mededeling dat wij dat nooit meer zullen worden, daar prikken we maar even doorheen. De reactie hierop komt vast door de alcohol en niet door het uitdagende gedrag van deze steward. Dat er een steward in de rondte loopt waarvan al meermaals is aangegeven dat ie net even te veel aan iedereen zit die het nu weer nodig vond jonge jongens hard te duwen, dat maakt niet uit. Reactie hierop gooien we ook maar op alcohol gebruik. En zo kunnen we nog even door gaan.

Als gevolg van bovenstaande wedstrijd is de keuze gemaakt om geen alcohol meer in de uitvakken te gaan schenken. Er word hier bewust gekozen om de aanhang als schoolkinderen te gaan behandelen. Wat krom is lullen we niet recht, en ook een deel van de eigen aanhang zal hand in eigen boezem moeten steken. Maar een verhaal heeft altijd twee kanten.

Omdat ook wij snappen dat het team nu alle steun nodig heeft in de strijd om een Europees ticket, roepen wij niemand op om te boycotten. Wat we wel kunnen stellen is dat er zolang deze kinderachtige maatregel van kracht is van ons geen doeken en trommel in de uitvakken zullen hangen en dat een groot deel van ons er voor zal kiezen niet af te reizen.

Waar aanhang en spelers duidelijk het zelfde willen, wilt afdeling veiligheid wat anders. Want ja, we play differently…….

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
Winkelwagen