Vorige week is een vertegenwoordiging van Supportersvereniging AZ, Supportersbeweging Victoria Alkmaar en Stichting Ben-Side Loyals weer fysiek bijeengekomen met een afvaardiging van AZ voor het reguliere supportersoverleg. Het is voor het eerst dat de Alkmaar Fanatics officieel niet aanwezig zijn, hoewel een aantal mensen vanuit AF zijn doorgegaan onder het nieuwe overkoepelende initiatief Ben-Side Loyals. Ook is dit de laatste keer dat Victoria Alkmaar aansluit. Het bestuur van Victoria heeft besloten er een punt achter te zetten nu hun doelen zijn bereikt en de Loyals de stem van de fanatieke supporter kunnen blijven vertegenwoordigen.

Seizoenkaarten

Afgelopen zomer zijn 10.500 seizoenkaarten verkocht, het hoogste aantal sinds 2013. In de grafiek hieronder is het verkochte aantal seizoenkaarten door de afgelopen 10 jaar te zien. Na een dieptepunt van 8.400 seizoenkaarten in 2017 is de weg naar boven duidelijk ingezet. Hopelijk weet het vernieuwde stadion met verbeterde comfort, akoestiek en sfeer meer supporters te trekken.

Verkochte seizoenkaarten in de afgelopen 10 jaar. Na een dieptepunt in 2017 is de weg omhoog ingezet. Afgelopen zomer zijn 10.500 seizoenkaarten verkocht, het hoogste aantal sinds 2013, de zomer na het winnen van de KNVB Beker. Vorig jaar heeft corona er waarschijnlijk voor gezorgd dat er minder seizoenkaarten zijn verkocht dan je normaliter zou verwachten.

Vak W en X1 springen er bovenuit want in deze vakken is ruim 99% van de stoelen bezet met seizoenkaarten. Dit roept logischerwijs de vraag op of het sta-vak moet worden uitgebreid. AZ is bereid hier in de toekomst naar te kijken, maar zal ook rekening moeten houden met de huidige seizoenkaarthouders op X2. Als er een uitbreiding komt zal sowieso niet heel X2 safe-standing worden, maar eerst een gedeelte van het vak.

Autokaarten uitwedstrijden

De supporters die dit jaar een uitwedstrijd met de auto hebben bezocht is het al opgevallen, je kunt alleen 3, 4 of 5 autokaarten tegelijk bestellen. AZ heeft deze regeling ingevoerd omdat ondanks het advies om met 3 personen of meer per auto te komen, supporters toch vaak alleen of met z’n tweeën een uitwedstrijd bezochten. AZ wil dat je met 3 personen of meer afreist omdat er een beperkt aantal parkeerplaatsen bij een uitvak beschikbaar zijn.

In afgelopen jaren is een positieve trend te zien qua uitsupporters bij AZ. Waar in het dieptepunt gemiddeld slechts 187 supporters een uitwedstrijd bezochten (2012-2013), was dit gemiddeld 424 in het voortijdig afgebroken seizoen 2019-2020. Dit heeft ertoe geleid dat de laatste jaren de autokaarten vaak al snel waren uitverkocht vanwege het beperkt aantal parkeerplaatsen. De huidige regeling heeft volgens AZ duidelijk effect; er kunnen meer autokaarten worden verkocht waardoor de bezetting in de vakken hoger is dan verwacht. Een voorbeeld: als een uitvak 100 parkeerplaatsen heeft, levert het 100 man extra in een vak op als er gemiddeld 1 persoon extra per auto meereist. Overigens hebben tot nu toe gemiddeld 360 supporters een uitwedstrijd bezocht, al is dit iets lagere getal te verklaren door de maximale 2/3e bezetting aan het begin van het seizoen en een doordeweekse uitwedstrijd (FC Twente).

Biergooien

De UEFA heeft AZ €16.000 boete opgelegd voor bier op het veld gooien tijdens AZ – Celtic. Zoals eerder door ons gemeld is AZ van plan deze boete nu of in de toekomst door te rekenen aan de personen die op camera staan. Dit geldt ook voor eredivisie- en bekerwedstrijden. Tijdens PSV, Go Ahead Eagles en FK Jablonec-thuis is overigens veel minder bier op het veld gegooid.

Overigens is Rob Koning vertrokken als veiligheidsmanager en vervangen door de van ADO Den Haag komende Marcel van der Holst. Marcel meldt dat het niet wordt gewaardeerd dat mensen na de wedstrijd over de graffitiwand voor de Ben-Side klimmen en tussen de fotografen gaan staan. Deze wand is er ooit gekomen om fotografen te beschermen tijdens hun werk.

Stadion

Inmiddels is het stadion op een paar dingen na af. Er zullen nog op alle dakdelen zonnepanelen worden geplaatst en ook de omloop moet nog worden afgemaakt. AZ is erg blij met de donaties van supporters voor deze omloop. Echter loopt dit project vertraging op omdat het vergunningsproces langer duurt dan vooraf gehoopt. Vanwege het instorten van het dak ligt alles onder een vergrootglas. Zo moet worden gekeken naar vuurbelasting van de kraanspanten, publiekstromen, in en uit bij calamiteiten maar ook het aanzicht moet worden goedgekeurd.

AZ spreekt over een ‘light’ en ‘full’ versie van de omloop, waarbij wordt gehoopt dat de ‘light’ versie rond de winterstop in gebruik kan worden genomen. In deze versie zullen in de omloop containers komen waar je eten, drinken en fan artikelen kunt halen. Ook zullen er biertafels en statafels geplaatst worden. In de ‘full’ versie worden ook de toegangspoorten (tourniquets) verplaatst waardoor de omloop tijdens de wedstrijd is te bezoeken. Dit zou veel kortere rijen betekenen vlak voor, na en tijdens de wedstrijd. De ‘full’ versie zou rond de zomerstop gereed moeten zijn.

Verder hebben wij weer aangegeven graag een katrollensysteem te willen realiseren voor sfeeracties. AZ geeft aan dat hierop teruggekomen wordt nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Voor een katrollensysteem zal namelijk ook een berekening op de dakconstructie moeten worden gemaakt.

AZ is zich ervan bewust dat het geluid in het stadion nog niet optimaal is. De akoestiek is afhankelijk van het aantal bezoekers in het stadion. De komende wedstrijden zullen audio-professionals met meetapparatuur de boxen afstellen. Ook is AZ niet tevreden over het internet in het verbouwde stadion, hier wordt ook aan gewerkt.

Fase 2 en 3 (doortrekken hoofdtribune en Van der Ben in fase 2 en doortrekken Molenaar en Alkmaarderhout in fase 3) is voor onbepaalde tijd vooruitgeschoven. Eerst ligt er de uitdaging om het huidige stadion met 20.000 plekken vol te krijgen.

Horeca

Door de tijdsloten komen mensen eerder naar het stadion wat meer horeca opbrengsten oplevert. Echter zijn de rijen voor de horeca nog steeds erg lang. Waardoor op de Van der Ben-tribune twee extra tappunten zijn geopend in de gracht. AZ kijkt naar mogelijkheden om het aantal horecapunten verder uit te breiden. Verder hebben wij gevraagd of AZ kan kijken naar kartonnen biertassen zoals ze bij Randers hadden, in plaats van de nu gebruikte instabiele biertrays. AZ gaat kijken of dit te realiseren is met bierleverancier Amstel.

Parkeren

Het verwarmde trainingsveld voor het stadion was overbodig geworden met de komst van een indoorhal op het AFAS-trainingscomplex en heeft plaatsgemaakt voor extra parkeerplaatsen. Deze ruimte kan ook worden gebruikt voor grotere evenementen. Verder kunnen supporters tegenwoordig bij uitverkochte wedstrijden ook parkeren op bedrijventerrein Boekelermeer, dat voorheen altijd afgesloten was op wedstrijddagen.

Trainingscomplex

Op het AFAS trainingscomplex wordt een door de oorspronkelijke architect ontworpen, permanente bezoekerstribune gebouwd. Deze zal plaats bieden aan ongeveer 200 personen. Ook gaat er een uitbreiding komen aan de kant van het eerste elftal. Er zullen vooral medische ruimtes worden bijgebouwd.

Financieel

Vorige week is de jaarrekening gepresenteerd waarin is te zien dat AZ voor het eerst sinds lange tijd rode cijfers schrijft vanwege de coronacrisis. Gelukkig is de schade beperkt gebleven door onder meer de steun van supporters en sponsoren. AZ spreekt nogmaals haar waardering uit voor deze steun.

Relatie gemeente

Inmiddels is Emile Roemer vertrokken als waarnemend burgemeester van Alkmaar en vervangen door Anja Schouten. De relatie tussen gemeente en AZ is buitengewoon goed, en laatst heeft mevrouw Schouten ook burgemeesters van omringende gemeenten uitgenodigd bij een wedstrijd.

Sportieve situatie

AZ zag afgelopen zomer vijf basisspelers vertrekken, Bizot, Svensson, Koopmeiners, Boadu en Stengs. Al had AZ de late transfer van Koopmeiners liever niet gezien. Met de spelers is nog goed contact en de spelers volgen de resultaten van AZ op de voet.

Ook is de stroeve seizoenstart besproken. Een deel van de tegenvallende resultaten wordt toegeschreven aan ongeluk. AZ werkt veel met data en op basis van de data had AZ meer punten moeten pakken. Gelukkig zijn de laatste drie wedstrijden wel gewonnen, wat perspectief biedt voor de rest van het seizoen.

Einde Victoria

Het overleg wordt afgesloten met een dankwoord voor Victoria Alkmaar. De mannen van Victoria hebben zich 12 jaar lang ingezet om de stem van de fanatieke supporter te vertegenwoordigen en verschillende acties te organiseren.

 

 

 

 

 

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
Winkelwagen