Verslag supportersoverleg

Deze week is er voor de tweede keer dit seizoen een vertegenwoordiging van Supportersvereniging AZ en stichting Ben-Side Loyals bijeengekomen met een afvaardiging van AZ voor het reguliere supportersoverleg. Het is voor het eerst dat Supportersbeweging Victoria Alkmaar niet aanwezig was, zij hebben vorig jaar besloten er een punt achter te zetten nu hun doelen zijn bereikt en de Loyals de stem van de fanatieke supporters kunnen blijven vertegenwoordigen.

Sportieve situatie

AZ heeft begin van het seizoen veel punten verloren maar is weer opgeklommen tot plaats 5 waarbij plaats 3 nog niet is uitgesloten. Echter is onze club vorige week teleurstellend uit Europa geslagen en zijn ook de laatste competitiewedstrijden niet aantrekkelijk om naar te kijken. Het lijkt alsof de selectie niet breed genoeg is en ook lijkt het dat de selectie niet op tijd op orde is (CL en EL uitschakeling door Dynamo Kiev en Celtic).

AZ geeft aan dat er afgelopen zomer veel spelers zijn vertrokken en het tijd nodig heeft voordat andere spelers op elkaar zijn ingespeeld. Ook kosten transfervrije spelers en contractverlengingen nog steeds geld. De markt waarop AZ zich jarenlang begaf is ook ontdekt door andere clubs, dit maakt het lastiger om spelers op te pikken. AZ had ook op meer gehoopt maar gezien het feit dat AZ dit jaar zwarte financiële cijfers zal schrijven terwijl de concurrentie waarschijnlijk verliezen maakt, biedt perspectief voor de transferzomer.

Zondagavond

Het valt de supporters op dat AZ relatief vaak op zondagavond voetbalt ten opzichte van andere Europees spelende clubs en dat dit niet altijd leidt tot een overwinning. Daarbij is te zien dat zondagavond wedstrijden niet populair zijn onder de supporters, zo bezochten slecht 15.000 supporters AZ – FC Twente en 180 Willem II – AZ.

AZ legt uit dat door de twee directe degradatie plaatsen in de competitie en het later instromen van Europees spelende clubs in de KNVB Beker minder wedstrijden zijn uit te zenden voor ESPN. Daarom hebben clubs aangeboden één keer per seizoen een thuiswedstrijd op zondagavond te spelen. Daarnaast wil AZ niet op zaterdag of zondag 12:15/14:30 uur spelen na een Europese wedstrijd terwijl ze ook niet tegelijkertijd met een klassieke top 3 club willen spelen. Dit is omdat meer kijkcijfers meer geld oplevert. Gevolg is dat AZ vaak naar de zondagavond wordt geschoven in plaats van zondag 16:45 uur. Dit wordt mogelijk veroorzaakt omdat burgemeesters supporters van bepaalde clubs niet op zondagavond willen ontvangen.

Bier gooien en boarding klimmen

AZ geeft aan dat het graag de supporters wil faciliteren. Zo is evenementenbier vervangen voor echt bier, vak W en X1 zijn staanvakken geworden en later ook safe-standing, en langs het veld is een mooie graffiti te zien. Echter krijgt AZ relatief veel boetes en voorwaardelijke straffen van de KNVB en UEFA. Zoals eerder gemeld heeft AZ €16.000 boete gekregen voor biergooien tijdens AZ – Celtic en was het tijdens AZ – Feyenoord, AZ – Ajax en AZ – Bodø/Glimt ook weer raak. AZ wil liever niet gelijk boetes of stadionverboden uitdelen maar heeft nu meerdere keren gewaarschuwd en voelt zich genoodzaakt om maatregelen te nemen.

Daarnaast ziet AZ dat het klimmen op de boarding steeds vaker gebeurt en verder gaat. De boarding is er gekomen om pers te beschermen, maar meerdere malen is apparatuur kapotgegaan en voelt de pers zich niet veilig. AZ heeft klachten ontvangen van het ANP.

Ontwikkelingen stadion

Waar AZ had gehoopt de omloop afgelopen winter al deels in gebruik te kunnen nemen, is dit doorgeschoven naar komende zomer. De veiligheidsvraagstukken en vergunningen kosten meer tijd dan vooraf voorzien. Zo voert Royal Haskoning momenteel nog steeds berekeningen uit op onder andere de vuurbelasting. Als de rapporten zijn goedgekeurd door de veiligheidsregio zal er een proefopstelling worden gemaakt voor de welstandscommissie van de gemeente. Hierna kan een plattegrond en calamiteitenplan worden gemaakt en de definitieve vergunning worden aangevraagd.

De zwarte containers in de hoeken van het stadion wil AZ gebruiken voor in de omloop. Hierbij zullen drie containers een unit vormen waarbij de buitenste containers drank aanbieden en waarbij de binnenste container eten kan worden gehaald. Door de tourniquets te verschuiven, is de omloop ook tijdens de wedstrijd en in de rust toegankelijk. Dit moet voor een stuk meer bier capaciteit zorgen.

Bij Feyenoord en Ajax-thuis was het op de safe-standing vakken W en X1 erg druk door overloop van andere vakken. Dit kan problemen voor de veiligheid opleveren en ook bier halen gaat lastig. Een mogelijkheid zou zijn het uitbreiden van de safe-standing richting X2. Echter zitten op X2 ook veel supporters die al jaren een seizoenkaart hebben. AZ wil graag meedenken over uitbreiding maar daarbij zal alles in goede samenspraak moeten gaan met de supporters uit X2. Als er concretere wensen zijn voor uitbreiding zullen deze supporters worden meegenomen en gehoord door de supportersvereniging en Loyals.

Tot slot zijn alle zonnepanelen geplaatst en is het dak helemaal af. Afgelopen weken zijn de Loyals druk bezig geweest met AZ om een katrollensysteem op de gehele van der Ben-tribune te realiseren. Omdat dit een sfeerverhoging in het stadion zal brengen wil de supportersvereniging de aanschaf van het systeem financieren. Wij hopen binnenkort meer over de voortgang naar buiten te kunnen brengen.

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
Winkelwagen