Stijgende lijn supportersaantalllen

Afgelopen seizoen gingen fors meer mensen naar uit- en thuiswedstrijden van AZ. Laten we beginnen met de uitwedstrijden. Dit seizoen waren er vijf verkochte uitvakken in de Eredivisie (SC Cambuur, Excelsior, FC Volendam, Feyenoord en Ajax). Ook de uitwedstrijd naar PSV werd goed bezocht. Hier gingen maar liefst 1.450 supporters naartoe. Dit is het grootste uitsupporters aantal bij een Eredivisie wedstrijd sinds seizoen 2008-2009. De uitwedstrijden op zondagavond waren het minst populair. Bij FC Twente en Fortuna uit lag de bezettingsgraad maar net boven 1/3e van de capaciteit van het uitvak. Over het hele seizoen gezien lag de bezettingsgraad op 75%. Gemiddeld werd AZ gesteund door 600 uitsupporters. Dit is een mooi aantal als je bedenkt dat we dit seizoen ook nog 9 Europese uitwedstrijden hadden. Het uitsupportersverbod bij NEC uit is niet meegenomen in de berekeningen. Met 600 supporters gemiddeld komt AZ op een zesde plek in de Eredivisie, achter de top drie, FC Twente en NEC.

Uitsupportersgemiddelde over de laatste jaren. Met een dieptepunt in 2012-2013 (187 gemiddeld) is er duidelijk een stijgende lijn te zien. In seizoen 2020-2021 gold een uitsupportersverbod vanwege corona. Het uitsupportersgemiddelde van 600 is net geen record ten opzichte van het kampioensjaar (608).

Waar het gemiddelde bezoekersaantal van thuiswedstrijden in de Eredivisie de laatste jaren standaard rond de 15.000 ligt, gingen er dit seizoen gemiddeld bijna 17.000 supporters naar AZ. Dit is dan ook een record in het Victorie stadion en heeft alles te maken met de uitbreiding van de capaciteit en steeds betere sfeer in het stadion. In de eerste seizoenshelft werd het bezoekersrecord tijdens de wedstrijd tegen Ajax verbroken. Het record werd later dit seizoen tegen West Ham United verder aangescherpt, 19.009 supporters waren bij deze wedstrijd.

Met name het sfeervak wordt steeds populairder, de Van der Ben zijde is steevast als eerste tribunedeel uitverkocht. Omdat de safe-standing vakken W en X1 voor 100% zijn bezet met seizoenkaarten is er veel overloop van mensen die losse kaarten kopen voor omringende vakken. Deze overcrowding heeft invloed op de veiligheid; het leidt tot overvolle trappen, irritaties en een extra belasting op de tribune constructie. De wens vanuit de fanatieke supporters om de safe-standing vakken uit te breiden is meermaals bij AZ geuit. Vanwege de steeds grotere omvang van het probleem heeft AZ een wachtlijst voor de safe-standing opgesteld waarin maar liefst 600 supporters aangaven een seizoenkaart voor een stavak te willen. Helaas heeft het incident na West Ham United thuis ertoe geleid dat AZ de uitbreidingsplannen vooruit heeft geschoven. Het probleem is hiermee niet opgelost, de stavakken blijven populairder worden. Inmiddels zijn vak W, X1 en X2 uitverkocht en zijn de andere vakken op de Van der Ben-tribune voor ongeveer 90% bezet met seizoenkaarten.

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
Winkelwagen